Samen1Stokje 2

Laatste nieuws

Samen1StokjeHet tweede interview in het kader van Samen1Stokje, waarin vakgenoten uit verschillende disciplines elkaar het hemd van het lijf vragen! Technicus Tomas Delfgaauw heeft zijn slachtoffer gekozen en wat voor eentje... iemand die zich met verschillende onderdelen uit het vak bezig houdt:

Tomas Delfgaauw interviewt Florus van RooijenWie is Florus van Rooijen?

Dat ben ik.

Duidelijk, door naar vraag 2 dan maar.

Je bent een duizendpoot, je bent namelijk  acteur, stemacteur, schrijver, vertaler, componist en regisseur ! Waar ligt je hart, wat doe je het liefst, en waar ben je volgens jezelf het beste in?

Ik ben ooit afgestudeerd als acteur/theatermaker. En dat is ook mijn passie, daar ligt ook mijn hart. Het is de kapstok waar ik alles wat ik doe aan ophang, van het (stem)acteren, tot het vertalen, regisseren en het schrijven, componeren. 
Ik zou niet weten waarin ik het beste ben. Ik probeer alles wat ik doe zo goed mogelijk te doen. Ik vind veel dingen die ik mag doen erg leuk, ook als rollen bijvoorbeeld ver van me afstaan. Ik stort me erin, en dan zien we wel waar het schip strand.

Je draait inmiddels al heel wat jaren mee in de dubbing scene, wat is het leukste wat je ooit hebt mogen inspreken?

Wow. Ik heb echt heel veel leuke dingen in mogen spreken. Eigenlijk te veel om op te noemen. Maar als ik dan zou moeten kiezen, dan kies ik voor Wakko van The Animaniacs. Dat komt omdat ik daar vroeger zelf naar keek, en ik nooit had durven dromen dat ik dat ooit zelf zou mogen doen. Het totale pakket was leuk, het karakter zelf, de serie, de liedjes, en het was ook behoorlijk pittig. Echt een serie om je tanden in te zetten.

Wat spreekt jou het meeste aan in het dubbingvak?

De lol en de diversiteit, maar vooral de lol. De lol is echt het basis-ingrediënt van het inspreken, die je terug hoort in de kwaliteit. Er moet natuurlijk wel hard gewerkt worden, maar de sfeer en de lol tijdens de sessies zijn ook erg belangrijk. Het liefst stort ik me er zo onbevangen mogelijk in. Van tevoren weet ik bijna nooit hoe ik de inzet ga eindigen. En soms vlieg je uit de bocht, maar dat mag ook. Af en toe zijn de dingen die je mag inspreken zo absurd en bizar, dat ik af en toe bij mezelf denk, hoe zou ik ooit aan een buitenstaander moeten uitleggen wat ik nu aan het doen ben.

Word je weleens herkend?

Het leuke van ons vak is, dat het heel anoniem is, maar eigenlijk ook weer niet, want je bent als stemacteur haast dagelijks op TV te horen. Ik heb weleens een paar keer fanmail gekregen. En dat vind ik heel bijzonder, dat er mensen zijn die de moeite nemen om alles van een serie te weten te komen en jou dan gaan opzoeken op het internet. En dat roert me.

Hoe vind je het om jezelf te horen op TV?

Gelukkig heb ik geen moeite om mezelf terug horen. Ik kan inmiddels vrij professioneel en kritisch naar mezelf luisteren. En als ik iets tegenkom op TV, blijf ik af en toe wel eens hangen om te luisteren en te controleren of ik nog wel de rol hoor en niet mezelf. Het is niet alleen maar 'het doen van een stemmetje'. En hoe gek het ook klinkt, je probeert toch in een fractie van een seconde een heel karakter neer te zetten. Als je rollen wat langer doet, dan begin je ze ook steeds beter te 'kennen'. Ik probeer elke rol, hoe groot of hoe klein ook, in ieder geval altijd iets unieks mee te geven. Je grootste vrees is natuurlijk dat mensen je stem zat worden. Ik doe dit werk nu zo'n 10 jaar en ik hoop het nog heel lang te mogen blijven doen.

Heb jij helden in de dubbing?

Die heb ik zeker. Van de buitenlandse stemmen heb ik veel bewondering voor Rob Paulsen, Charlie Adler en natuurlijk de oerstemacteur Mel Blanc (Bugs Bunny etc). Maar ook bijvoorbeeld voor de cast van de Simpsons. Zo weinig acteurs die zo veel verschillende rollen spelen zonder dat je dat kunt waarnemen, dat vind ik echt gruwelijk knap. En in Nederland vind ik de cast van de allereerste Smurfen serie geweldig, ook zij waren met weinig en spraken heel veel rollen in zonder dat je dat als kind door had. Heel knap. Verder vind ik onze Zilveren Koe Winnaar Huub Dikstaal een held. Ik kon hem in het begin gewoon echt niet herkennen, zoveel diversiteit in zijn stem. Wat ik heel knap vind aan hem is dat als hij inspreekt, hij zijn ego aan de kant kan zetten en dan volledig transformeert in zijn rol. Maar de echte helden van de dubbing zijn natuurlijk de technici, die onder steeds grote wordende druk alle grillen van acteurs en regisseurs moeten zien te doorstaan en ondertussen er ook voor moeten zorgen dat alles zonder plopjes en spatjes wordt opgenomen en op zijn plek wordt gelegd. Hulde!

Je bent inmiddels al een paar jaar bezig met jouw eigen 'feelbad' musical Misery. 
Vertel daar eens over!

Dat is de theatermaker in mij. Al jaren ben ik gefascineerd door de theatrale kracht van muziek in combinatie met spel. Daarom heb ik 2005 het idee opgevat om een musical te schrijven en te componeren waarbij de elementen zang, spel, muziek en scènes zo zijn samengesmolten dat je als publiek niet meer door heb waar je naar zit te kijken, maar dat je vooral het verhaal wil volgen. Een eigen theatertaal zeg maar, met muziek en spel als de twee hoofdingrediënten. Ook leek het me een uitdaging om een bijzonder verhaal te nemen, dat eigenlijk als onderwerp voor een musical niet zo voor de hand lag. Dat werd Misery van Stephen King. Ik ben er speciaal voor naar New York geweest om toestemming te vragen aan Stephen King en die heeft hij me na een gemotiveerd verhaal ook gegeven! Dat heeft na 4,5 jaar schrijven en componeren geresulteerd in Misery - een 'feel bad' musical. Het is een psychologisch thriller maar dan met zang en muziek (en met de nodige humor). In 2010 hebben we de voorstelling uitgeprobeerd in Het Werkteater met onder andere Sander de Heer en Marjolein Algera in de hoofdrollen. En niet zonder succes! Een vervolg ligt inmiddels in de planning. Ik hoop daar zeer binnenkort meer over te kunnen vertellen. Maar hou ondertussen het woordje Moker! maar in de gaten...

Wat doet Florus over 10 jaar?

Wauw, wat een vraag. Om eerlijk te zijn ben ik al blij als ik weet wat ik volgende week doe. Maar ik hoop over 10 jaar nog steeds de dingen te doen die me inspireren en die ik leuk vind. Dat klinkt vrijblijvend, maar dat is het natuurlijk niet. Ik zou heel graag in de lijn van Misery nog meer voorstellingen willen ontwikkelen en schrijven en maken. En wat het dubben betreft, het liefst doe ik dit werk zolang het leuk blijft voor iedereen!

Dat was mijn laatste vraag.

Ok!

Bedankt Tomas. We zijn benieuwd wie Florus uitkiest...

reacties kun je kwijt op de website of op facebook: www.facebook.com/samen1stem

jun 27, 2023

nieuws juni

mrt 27, 2023

nieuws maart

jan 20, 2023

nieuws januari

jul 03, 2022

Video On Demand

nov 30, 2021

Podcast De Stemmencast

dec 22, 2020

Covid-19 coronavirus 9

jul 04, 2020

Covid-19 coronavirus 8

jun 09, 2020

Cultuur in Actie

jun 05, 2020

Covid-19 coronavirus 7

mei 22, 2020

Covid-19 coronavirus 6

mei 09, 2020

Covid-19 coronavirus 5

apr 17, 2020

Covid-19 coronavirus 4

apr 11, 2020

Covid-19 coronavirus 3

mrt 28, 2020

Covid-19 coronavirus 2

mrt 18, 2020

Covid-19 coronavirus 1

apr 12, 2019

Creatieve Coalitie

mrt 04, 2019

Samen1Stokje 9

sep 13, 2018

Laat je horen

jul 02, 2018

Zilveren Koe Gala 2018

jun 07, 2017

Samen1Stokje 8

mei 19, 2017

Zilveren Koe Gala 2017

feb 01, 2017

Samen1Stokje 7

aug 15, 2016

in memoriam Wim Pel

jun 17, 2016

Zilveren Koe Gala 2016

mrt 27, 2015

Zilveren Koe Gala 2015

mrt 16, 2015

Samen1Stokje 6

okt 07, 2014

Samen1Stokje 5

jun 02, 2014

Samen1Stokje 4

apr 03, 2014

Samen1Stokje 3

apr 03, 2014

Zilveren Koe Gala 2014

jun 28, 2013

Samen1Stokje 1

mrt 27, 2013

Zilveren Koe Gala 2013

aug 21, 2012

in memoriam Ger Smit

apr 10, 2012

in memoriam Bram Bart

mrt 27, 2012

Zilveren Koe Gala 2012

mrt 22, 2011

Zilveren Koe Gala 2011